تاثیر سیاست کنترل نقدینگی بر بازار مسکن-راهبرد معاصر
فرهاد بیضایی، کارشناس بازار مسکن در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» بررسی کرد:

تاثیر سیاست کنترل نقدینگی بر بازار مسکن

فرهاد بیضایی، کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه با اجرای سیاست کنترل نقدینگی و تداوم آن در آینده بخش قابل‌توجهی از معضلات قیمت بازار مسکن رفع می‌شود، گفت: تداوم این روند باعث می‌شود قیمت مسکن در سال‌های بعد باثبات شود، بنابراین نمی‌توان گفت بازار مسکن وارد خواب شده است.
فرهاد بیضایی؛ کارشناس بازار مسکن
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۰۴ بهمن ۱۴۰۲ - 2024 January 24
کد خبر: ۲۲۴۶۰۸

پدیده «خواب بازار مسکن» رخ داده است؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در حالی بازار مسکن در رکود سنگین تورمی به سر می‌برد که فعالان و دست‌اندرکاران این بخش پیشنهاد می‌کنند مردم تا نیمه اسفندماه برای خرید ملک اقدام کنند. تعداد معاملات مسکن در آذرماه ۳ هزار و 550 فقره بود که طبق معمول بیشترین آمار خرید و فروش مسکن مربوط به منطقه پنج تهران بوده است.


مقایسه این آمار با معاملات آذرماه سال قبل حاکی از سنگین‌تر شدن رکود تورمی بازار مسکن است. آذر سال گذشته ۱۰ هزار و 184 فقره معامله در سامانه املاک و مستغلات ثبت شده بود.

تداوم سیاست های بانک مرکزی در زمینه کنترل نقدینگی و ترازنامه بانک ها توانسته است تبعات کاهش صدور پروانه های ساختمانی را تحت الشعاع قرار دهد و مانع رشد قیمت مسکن شود


فرهاد بیضایی، کارشناس بازار مسکن درباره وضعیت کلی بازار مسکن در ماه های اخیر و آنچه که این روزها «خواب مسکن در شرایط رکود تورمی» عنوان می شود، به «راهبرد معاصر» گفت: خوشبختانه در ماه های اخیر بنا به دلایلی شاهد از بین رفتن بخش قابل توجهی از رکود بازار مسکن بودیم که بخش قابل توجهی از آن ناشی از سیاست های پولی و بانکی است.

 


وی افزود: یکی از موضوعاتی که می تواند در افزایش رکود تورمی یا سنگین شدن خواب مسکن به عنوان عاملی مهم نقش آفرینی کند، کاهش صدور پروانه های ساخت و ساز در کشور است. با وجود این، میزان صدور پروانه ساخت و ساز در تهران روند افزایشی دارد.


کارشناس بازار مسکن عنوان کرد: بخشی از قیمت مسکن در سال های گذشته حبابی افزایش یافته بود، زیرا موضوعاتی مانند کاهش و تعدیل نرخ نقدینگی در دستور کار دولت ها نبود، اما در دولت سیزدهم بانک مرکزی با اعمال اصلاحاتی در حوزه کنترل نرخ رشد نقدینگی و ترازنامه های بانکی زمینه های لازم را برای کاهش نرخ مسکن رقم زد.


بیضایی گفت: خوشبختانه تداوم سیاست های بانک مرکزی در زمینه کنترل نقدینگی و ترازنامه بانک ها توانسته است تبعات کاهش صدور پروانه های ساختمانی را تحت الشعاع قرار دهد و مانع رشد قیمت مسکن شود. نکته حائز اهمیت اینکه سیاست های کنترل نقدینگی و کنترل ترازنامه بانک ها از سوی بانک مرکزی به کاهش تقاضای سرمایه ای در بازار مسکن منجر شد.


وی تصریح کرد: تا پیش از اعمال سیاست کنترل نقدینگی بخش قابل توجهی از سرمایه ها راهی بازار مسکن می شد، بدون آنکه تقاضای مصرفی باشد؛ اما با اجرای این سیاست بخش قابل توجهی از تقاضای سرمایه ای از بازار مسکن خارج و تقاضای مصرفی وارد بازار مسکن شده است.


کارشناس بازار مسکن معتقد است: اگر بانک مرکزی همچنان بتواند سیاست کنترل نقدینگی و اصلاح ترازنامه های بانکی را اجرا کند و این روند در سال آینده تداوم داشته باشد، به رفع بخش قابل توجهی از معضلات قیمتی و تقاضای غیر مصرفی در بازار مسکن منجر می شود.


وی معتقد است: تداوم این روند باعث می شود قیمت مسکن در سال های بعد با ثبات شود، بنابراین نمی توان گفت بازار مسکن وارد خواب شده است؛ منتهی تقاضاهای سرمایه ای در زمان هایی که تورم رو به بالاست به دلیل سودآوری بخش مسکن بسیار فعال می شود، اما در شرایطی که تعداد معاملات کاهش می یابد و به سمت کاهش قیمت می رویم، تقاضای مصرفی در بازار ورود پیدا می کند.


بیضایی گفت: این روند به نفع تقاضای مصرفی زمانی تداوم می یابد که بانک مرکزی سیاست های کنترل نقدینگی را تداوم دهد و در کنار آن کنترل قیت ارز بسیار حائز اهمیت است. پیش تر ارزیابی ها حاکی از آن بود که اگر بانک مرکزی نرخ ارز را تا بهمن ماه ثابت نگه دارد، نرخ مسکن در روند کاهشی باقی می ماند؛ اما برخی تنش های سیاسی در ماه های اخیر به افزایش نرخ ارز منجر شد و پیش بینی نرخ ها در بازار مسکن را سخت کرده است.

 

ارسال نظر